USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

EMO, GEF SONUÇ BİLDİRGESİNİ AÇIKLADI

EMO, GEF SONUÇ BİLDİRGESİNİ AÇIKLADI
05-12-2019 15:27

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Başkanı İslim Arıkan, “Enerjimiz Güneş Olsun” sloganıyla gerçekleştirilen Güneydoğu Enerji Formu’nun ardından sonuç bildirgesini kamu oyu ile paylaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın katılımıyla gerçekleşen formun amacına uygun bir şekilde geniş bir katılımla gerçekleştiğine dikkat çeken Başkan, önemli detaylara dikkat çekti.

‘’AMACINA UYGUN BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ’’


GEF 2019’da Bakan Yardımcısı, Abdullah TANCAN, Lisansız Elektrik üretim Faaliyeti ve Enerji Verimliliği Destekleri konusunda sunum gerçekleştirerek bilgilendirme yaptığına dikkat çeken EMO Başkanı Arıkan,’’ Enerjimiz Güneş Olsun sloganı ile başlattığımız Güneydoğu Enerji Forumumuzda amaçlandığı gibi; Güneş enerjisi sektöründe bölgesel bazda sinerji oluşturmak,  Ülkemizi, Gaziantep şehrimizi bu konuda  önemli bir üretim üssü haline getirmek, yeni ve gelişen teknolojileri takip etmek, bu teknolojileri şehrimize kazandırmak, sektörde yaşanan sorun ve önerilerinin kamuoyuyla paylaşılması ve yeni çıkan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nin değerlendirilmesi hususlarında istenilen elde edilmiştir.

 

Çatı, cephe ve arazi tipi güneş enerji santralleri konusunda, Kıymetli konuşmacılarımız tarafından Güneş Enerji Santral Teknolojileri, doğru fizibilite, doğru projelendirme, doğru uygulama konularında bilgilendirme ve öneriler oldu’’ ifadelerini kullandı.

TESPİT VE ÖNERİLER

EMO Başkan Arıkan, forumda dile getirilen tespitler ve önerilerin paylaşıldığına da değinen Arıkan, ‘’Ülkemizin elektrik santralleri kurulu gücü bakımından, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik santrallerinin oranı % 50 seviyelerine ulaşmıştır. Yerinde üretim, yerinde tüketimin önemini, çatı GES’ lere geçiş gerekliliğini, bunun içinde yeni imara açılan bölgelerde binaların çatılarının mümkünse güney, kuzey istikametinde yapılması, mimari ve statik projelerin çatıda güneş enerji santrali kurulacakmış gibi projelendirilmesi, panellerin montajını kolaylaştıran ekipmanların da, bina yapımı aşamasında hazır hale getirilmesini daha önce önerdik, öneriyoruz.’’ Diye konuştu.


OSB’LERDEKİ ÇATI UYGULAMALARI


OSB’lerdeki çatı uygulamalarındaki sorularında GEF 2019’da ele alındığını belirten Arıkan şunları söyledi: ‘’Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği neticesinde; OSB’lerde bir uygulama birlikteliğine ihtiyaç vardır. OSB’lerde çatılarda kurulacak güneş enerji santrallerinde üretilen elektriğin üretim fazlasının aboneye ödenmesine ilişkin husus netleştirilmelidir. Tam olarak anlaşılamadığı ifade edilmiş, ancak;
Bakan Yardımcısı Sn. Abdullah TANCAN ve Foruma konuşmacı olarak katılan EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Sn. Refik TİRYAKİ, konuya açıklık getirmiş ve OSB’lerin de bir dağıtım şirketi olduğu, aynı uygulamanın onlar içinde geçerli olduğu ve elektrikte mahsuplaşmanın aylık olarak yapılacağını ifade ederek, durumu netleştirmiştir.’’


ARIKAN AÇIKLAMASININ DEVAMINDA GEF İLE İLGİLİ OLARAK


Bakan Yardımcısı, Sn. Abdullah TANCAN, Lisansız Elektrik üretim Faaliyeti ve Enerji Verimliliği Destekleri konusunda sunum gerçekleştirerek bilgilendirme yapmıştır.
Enerjimiz Güneş Olsun sloganı ile başlattığımız Güneydoğu Enerji Forumumuzda amaçlandığı gibi; Güneş enerjisi sektöründe bölgesel bazda sinerji oluşturmak,  Ülkemizi, Gaziantep şehrimizi bu konuda  önemli bir üretim üssü haline getirmek, yeni ve gelişen teknolojileri takip etmek, bu teknolojileri şehrimize kazandırmak, sektörde yaşanan sorun ve önerilerinin kamuoyuyla paylaşılması ve yeni çıkan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nin değerlendirilmesi hususlarında istenilen elde edilmiştir.
Çatı, cephe ve arazi tipi güneş enerji santralleri konusunda, Kıymetli konuşmacılarımız tarafından Güneş Enerji Santral Teknolojileri, doğru fizibilite, doğru projelendirme, doğru uygulama konularında bilgilendirme ve öneriler oldu.
Ülkemizin elektrik santralleri kurulu gücü bakımından, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik santrallerinin oranı % 50 seviyelerine ulaşmıştır. Ülkemizde enerji teknolojilerinde de önemli atılımlara imza atılması gerekmektedir. Savunma sanayinde gösterilen başarının yakın tarihte bu sektörde de olacağın inancımız tamdır.
Günümüzde enerji Ülkeler arasında tehdit ve ambargo unsuru olarak kullanılmaktadır. GES yatırımlarının tamamının yerli, milli olması ile bu tehdit ve ambargolara karşı daha dirençli olacağımız kesindir.
Afetlerden etkilenen ulusal elektrik kesintilerine karşı, yerel santraller daha az etkilenecektir.
Yerinde üretim, yerinde tüketimin önemini, çatı GES’ lere geçiş gerekliliğini, bunun içinde yeni imara açılan bölgelerde binaların çatılarının mümkünse güney, kuzey istikametinde yapılması, mimari ve statik projelerin çatıda güneş enerji santrali kurulacakmış gibi projelendirilmesi, panellerin montajını kolaylaştıran ekipmanların da, bina yapımı aşamasında hazır hale getirilmesini daha önce önerdik, öneriyoruz.

Gaziantep OSB’nin çatı GES kapasitesi çok yüksektir. Buradaki yatırımlarda mühendislik hizmeti esastır. Dünyanın tüm üreticileri ile diyalog kurabilen, sektörün altyapısını takip eden bir meslek camiası olan Elektrik Mühendisleri Odası’nın, Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin etkin olarak bulunması önemlidir. GES bir Mühendislik ürünüdür ve hizmetidir.

Yapılacak santrallerde, Ulusal ve uluslararası standartlara uygun olması, statik, tasarım, gölgeleme, kirlilik, topraklama, montaj, izleme, raporlama, işletme ve bakım gibi konulara önem verilmelidir.

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği neticesinde; OSB’lerde bir uygulama birlikteliğine ihtiyaç vardır. OSB’lerde çatılarda kurulacak güneş enerji santrallerinde üretilen elektriğin üretim fazlasının aboneye ödenmesine ilişkin husus netleştirilmelidir. Tam olarak anlaşılamadığı ifade edilmiş, ancak;

Bakan Yardımcısı Sn. Abdullah TANCAN ve Foruma konuşmacı olarak katılan EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Sn. Refik TİRYAKİ, konuya açıklık getirmiş ve OSB’lerin de bir dağıtım şirketi olduğu, aynı uygulamanın onlar içinde geçerli olduğu ve elektrikte mahsuplaşmanın aylık olarak yapılacağını ifade ederek, durumu netleştirmiştir.

Elektrik altyapısına bağlı olarak lisanslı GES için, bölgelerin, şehirlerin kotaları yayınlanmaktadır. Ancak tüm OSB’leri, İllere verilen kota olarak değil, OSB puant gücünü dikkate alarak bir kota tayini yapılmasını, GES yatırımlarından ayrı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz.

Mevcut doğalgaz santralleri olan sanayici, işletmesine bir GES yatırımı yapamamaktadır. Mevzuat buna izin vermemektedir. GES-Kojenarasyon hybrit sisteminde mevzuat değişikliğine ihtiyaç bulunmaktadır.

Dışa bağımlı olduğumuz enerjide, %1’de olsa küçük tasarrufların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Elektrik Mühendisleri Odası, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin girişimleri ile, öğrencilerimizin çabaları ile bir uygulama geliştirilecek olup, her elektrik abonesinin bu uygulamaya erişeceği, evinde, işyerinde kullandığı ekipmanın özelliklerini gücünü sisteme gireceği, elektrik tüketimini, elektrik birim fiyatını, tüketime karşılık gelen elektrik faturasını görebileceği ve nasıl tasarruf edebiliri mi deneyeceği, verimlilik ve tasarruf bilincinin oluşturulacağı, geliştirileceği simülasyon programı çalışmalarına başlanmıştır.

2017’ de Elektrik Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubeleri olarak gerçekleştirdiğimiz Güneydoğu Enerji Forumu’nda; “Orman ve tarım arazisi olmayan rüzgar santrallerinin yapıldığı yerlere, Güneş Santrallerinin de yapılması yönünde  yönetmelikler hazırlanmasını önermiştik. Çünkü zaten rüzgar santralleri için yol ve iletim hatlarının yapıldığı, mevcut bölgeye güneş santrallerinin eklenmesi ile ayrı bir altyapı çalışmasına gerek kalmayacağını, GES ve RES`ten oluşan hibrit santrallerin üretim açısından daha güvenli olacağını, akıllı şebeke modelleri ile bu hibrit santrallerin daha verimli kullanılacağını ifade etmiştik. Aynı zamanda; Forumumuzda;

Güneş enerjisinde, çatı uygulamalarına geçişin kaçınılmaz olduğunu, İmar yönetmeliklerinde yapılan çalışmaların hızlandırılması gerekliliğini dile getirmiştik. Önerilerimizin ne kadar isabetli olduğunu görmekteyiz.
Nihayetinde; GEF 2019’da EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı yaptığı konuşmasında, RES-GES hibrit sisteminin çalışması için, mevzuat çalışmalarının yapıldığı ifade edilmiştir.

Başkan Arıkan, GEF 2019’da ele alınan tüm konuların oda olarak takipçisi olmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
Ayintab Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ