USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Erdoğan ve Abe'den Ortak Basın Toplantısı

Mabeyn Köşkü'nde Japonya Başbakanı Shinzo Abe'yi kabul eden Erdoğan, ikili ve heyetlerarası görüşmenin ardından Abe ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan ve Abe'den Ortak Basın Toplantısı
13-11-2015 21:20

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ziyaretinin iki halk arasındaki kadim dostluk ve dayanışma bağlarını daha da pekiştireceğine inandığını belirterek, "Özellikle Japonya ile aramızda gerek Marmaray projesi gerekse İstanbul-İzmir arasındaki İzmit Körfez Geçişi, şu anda hakikaten geleceğe ve bugüne vurulmuş mühürlerimizdir. İnşallah Çanakkale Geçişinde de Japonya ile beraber olmayı arzu ediyorum. İnşallah şu anda beraber adımını atmakta olduğumuz Sinop Nükleer Enerji olayının da -hedefimiz 2023 - 2023'e kadar bitmesini arzu ediyorum. Bunlar da geleceğin işaret fişekleri olacaktır diye düşünüyorum" dedi.

Erdoğan, 7-8 Ekim'de Japonya'yı ziyaret ettiğini hatırlatarak, ziyarette Japon İmparatoru Akihito ve Başbakan Abe ile bir araya gelerek, Türkiye-Japonya ikili ilişkilerini tüm yönleriyle ele aldıklarını ve mevcut iş birliğinin her alanda daha da ilerletilmesine yönelik siyasi iradelerin en üst düzeyde teyit edildiğini dile getirdi.

Abe'nin ziyaretini "söz konusu iradenin en somut ve güçlü tezahürü" olarak gördüğünü vurgulayan Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:

"Bugün dostum Başbakan Abe ile yine kapsamlı bir görüşmede bulunduk. Gerek ikili gerekse heyetlerarası görüşmeleri yapmak suretiyle Türkiye - Japonya arasındaki ekonomik, ticari, bunun yanında özellikle enerjiye dayalı neler yapabiliriz bunları görüşme fırsatımız oldu. Bölgesel sorunları ele alma, değerlendirme fırsatımız oldu. Bunun yanında yarın başlayacak olan G20 Antalya Zirvesini de değerlendirme imkanımız oldu. Ticaret ve ekonomi, enerji başta olmak üzere ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle istişare ettik."

"TÜRK-JAPON İLİŞKİLERİNDE ERTUĞRUL FIRKATEYNİ'NİN ÖZEL YERİ VAR"

Erdoğan, Türk-Japon ilişkilerinde Ertuğrul Fırkateyni'nin özel bir yer tuttuğuna işaret ederek, şunları anlattı:

"Şu anda içinde bulunduğumuz mekan bu bakımdan çok çok anlamlı. Az önce gelirken dostum Abe'ye onu da hatırlattım, zira şu mekan bildiğiniz gibi Sultan II. Abdülhamit'in bize bir mirasıdır. 125 yıl önce II. Abdülhamit Han'ın Japon İmparatoru Meici'ye hediyelerini ve iyi dilek mesajlarını götüren Ertuğrul Fırkateyni dönüş yolunda geçirdiği bir kaza sonucu Kuşimoto açıklarında battı. Eğer içeri girdiğinizde hazırlanan sergiyi de gördüyseniz o sergide de bunlar zaten resmedilmiş, ifade ediliyor. Bölge halkı denizcilerimiz kurtarmak için hayatlarını hiçe sayarak büyük çaba sarf ettiler. Zaten özet filmde de bunu izledik. Tamamı sunuma arz edildiğinde bunun çok daha farklı olduğunu göreceğiz ve Türk-Japon ilişkilerinin nereye dayandığını görme anlamında inanıyorum ki yeni bir tarihi birlikte yazacağız. 125 yıldır şehitlerimizi aziz hatıralarına sahip çıkarak gerçekten çok farklı, çok müstesna bir duruş sergilediler. Bunu çok önemsiyoruz. Bu vesileyle bir kez daha tüm Japon halkına şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum."

Türk-Japon dostluğunu perçinleyen bir diğer olaya değinen Erdoğan, THY'nin 1985'te İran-Irak Savaşı'nın en sıkıntılı günlerinde Tahran'da mahsur kalan 215 Japonya vatandaşını tahliye ederek, Japon halkına "adeta" vefa borcunu ödemeye çalıştığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abe ile söz konusu iki dramatik olayı işleyen ve ana tema olarak Türk-Japon dostluğunu konu alan "Ertuğrul 1890" filmiyle ilgili hazırlanan 30 dakikalık tanıtımı izlediklerini ifade ederek, projenin hayata geçmesi için çaba sarfeden, filmin çekilmesinde emeği geçenleri tebrik etti.




"ÖNEMLİ BİR PROJEYE TÜRK-JAPON İŞBİRLİĞİYLE MÜHRÜ VURDUK"

Shinzo Abe'yi G20 için Antalya'da konuk etmenin memnuniyet verici olduğunu belirten Erdoğan, "Başbakan Abe'nin bu ziyaretinin iki halk arasındaki kadim dostluk ve dayanışma bağlarını daha da pekiştireceğine inanıyorum. Özellikle Japonya ile aramızda gerek Marmaray projesi gerekse İstanbul-İzmir arasındaki İzmit Körfez Geçişi, şu anda hakikaten geleceğe ve bugüne vurulmuş mühürlerimizdir. Sadece Marmaray'da şu ana kadar taşınan yolcu miktarı 100 milyona yaklaşmıştır. Bu kadar önemli bir projeye Türk-Japon işbirliğiyle mührü vurduk. Bu dostluğumuzun, büyük önem verdiğimiz stratejik ortaklığımıza da yeni bir ivme ve derinlik kazandırmasını ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abe'nin Türkiye ziyaretinin Türkiye ve Japonya için hayırlara vesile olmasını temenni ederek, "İnşallah Çanakkale Geçişinde de Japonya ile beraber olmayı arzu ediyorum. İnşallah şu anda beraber adımını atmakta olduğumuz Sinop Nükleer Enerji olayının da - hedefimiz 2023 - 2023'e kadar bitmesini arzu ediyorum. Bunlar da geleceğin işaret fişekleri olacaktır diye düşünüyorum"

'TÜRKİYE İLE GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARDIK'

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, terör ve mülteci sorunu konusunda G20 liderlerinin güçlü mesajlar vermesi konusunda Türkiye ile görüş birliğine vardıklarını bildirdi.

Abe, Mabeyn Köşkü'nde ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuştu.

Shinzo Abe, daha önce Marmaray'ın açılışı dolayısıyla geldiği İstanbul'u ve Türkiye'yi yeniden görmenin mutluluğunu yaşadığını, Türkiye'de 150 yıldır düşlenen Asya veAvrupa yakalarını birleştiren demiryolu projesini Recep Tayyip Erdoğan ile hayata geçirmiş olduklarını gururla, sevinçle yeniden hatırladığını anlattı.

Abe, "Bu yıl Ertuğrul Fırkateyni faciasının 125. yıl dönümü. Aynı zamanda İran-Irak Savaşı'nda Japonlar'ın Türkiye tarafından kurtarılmasının 30. yıl dönümü. Biz kısa süre içerisinde 2. zirve görüşmemizi gerçekleştirdik. Türkiye-Japonya arasındaki dostluk ilişkileri ile benimle Sayın Erdoğan
arasındaki dostluk ilişkilerini güçlendirdiğimizi düşünüyorum. Ülkelerimiz
arasındaki stratejik ortaklığı derinleştirmek, güçlendirmek amacıyla güzel bir görüşme gerçekleştirdik" diye konuştu.

G20 Zirvesi'ne destek olacaklarını aktaran Başbakan Abe, "Türkiye'nin sağlıklı gelişmesi, kalkınması ve uluslararası toplumun önemli bir sorunu olan terör ve aynı zamanda mülteciler sorunlarında G20 liderlerinin güçlü mesajlar vermesi konusunda görüş birliğine vardık" dedi.

Başbakan Abe, "Ertuğrul 1890" filminin gösterimi ve Balta Limanı Japon Bahçesi'nin yenilenmiş halinin halka açılması gibi düzenlemelerin iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini geliştireceğini kaydetti.

"Ortadoğu'da yaşanan sorunlarla ilgili Türkiye'nin ortaya koyduğu role saygı duyuyoruz" diyen Abe, Japonya'nın barış ve istikrara katkıda bulunmak
istediğini ifade etti.

Ertuğrul 1890 filmini Erdoğan ile birlikte izlediklerini kaydeden Abe, "Bu film, insanlığın evrensel cesaret, merhamet duygularının anlatıldığı bir hikayeyi bize gösteriyor" dedi.

Ertuğrul Fırkateyni faciasında Japonlar'ın gösterdiği duyarlılığa Türkler'in de İran-Irak Savaşı'nda Japonlar'ın tahliyesini sağlayarak cevap verdiğini aktaran Abe, konuşmasını, "Japonlar ve Türkler sıcak duygularla birbirlerine yaklaşıyorlar ve güçlü bağlarla bağlıdırlar. Büyük Asya kıtasını doğudan ve batıdan destekleyen iki kanattırlar. Japonya ve Türkiye olarak el ele kuvvetle bu kanatları çırptırmak istiyoruz" diyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmasının ardından Başbakan Abe ile Cumhurbaşkanı Erdoğan kucaklaştı.

 

İki ülkenin dostluğunu anlatan Türk-Japon ortak yapımı Ertuğrul 1890 filminin 30 dakikalık tanıtım gösteriminin ardından bir konuşma yapan filmin yönetmeni Mitsutoshi Tanaka filmin bir çok Japon-Türk vatandaşının ve şirketinin işbirliği ve desteğiyle proje haline geldiğini söyledi. Film gösterimin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Abe filmin afişlerini imzalayarak karşılıklı olarak birbirlerine takdim etti.

 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
Ayintab Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ