USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

ÖZDAĞ, AYINTAB’A ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

ÖZDAĞ, AYINTAB’A ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU
24-02-2020 08:00

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Suriyelilerin belirli bir proje kapsamında Türkiye'ye göç ettirildiğini ileri sürerek, ‘’ Türkiye’de toplam 5.3 milyon Suriyeli var. Eğer 4 milyon açıklanan Suriyeli sayısı üzerinden hareket edersek 20 yıl sonra Türkiye’de toplam 11.3 Milyon Suriyeli olacak’’ dedi.


SABAH’IN SORULARINI YANITLADI


Bir dönem Gaziantep Miletvekili olarak görev yapan daha sonra İYİ Parti genel başkan yardımcılığı görevinde bulunan ve son seçimlerde İYİ Parti İstanbul Milletvekili olan Gaziantepli siyasetçi Ümit Özdağ, Ayıntab Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Sabah’a önemli açıklamalarda bulundu. Sabah’ın sorularını yanıtlayan Özdağ, özellikle Suriyeli sığınmacılar ve sınırdaki gelişmeler ile alaklaı görüşlerini dile getirdi.


‘’GAZİANTEP EN FAZLA ETKİLENEN İLLER ARASINDA’’


‘’Suriyeli sığınmacılar ülkemiz ve Gaziantep açısından maalesef çok büyük bir sorun.’’ diyen Özdağ, ‘’Gaziantep’in üzerine kabus gibi çökmüş, şehrimizin bugününü zorlaştıran ancak geleceğini karartan bir artık göç demiyorum, örtülü istila ile karşı karşıyayız. Almanya’nın Münih kenti Gaziantep’ten 50 kat daha zengin bir kenttir. Ancak Münih’e 20 bin Suriyeli gelince Münih Belediye başkanı Merkel’i aradı ve “Münih çöküyor” dedi. Gaziantep’e ise kayıtlı kayıtsız 600 binden fazla Suriyeli geldi. ‘’ dedi.


RÖPORTAJ SAYFA 3’TE


AYINTAB: Hocam siz 600 binden fazla Suriyelinin Gaziantep’te olduğunu söylediniz. Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün resmi rakamların haricinde şehirde kayıtsız sığınmacıların var. Sizce bunlar ne kadar ve Türkiye’de kalırlar ise Türkiye’nin ve Gaziantep’in gelecekte nüfus kompozisyonu nasıl olacak.
ÜMİT ÖZDAĞ: Öncelikle şunu söyleyelim. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Türk halkı ile gerçekleri paylaşmıyor. Ne verdikleri Suriyeli sığınmacı rakamları doğru ne vatandaşlık verilen Suriyeli rakamları. Türkiye’de kayıtlı 3 milyon 650 bin Suriyeli olduğunu söylüyorlar. Ancak biliyoruz ki, kayıtsız 1 milyon 300 bin Suriyeli var. Örneğin, Mersin’de kayıtlı 207 bin, kayıtsız 200 bin toplam 407 bin Suriyeli var. Özetle Türkiye’de toplam 5.3 milyon Suriyeli var. Eğer 4 milyon açıklanan Suriyeli sayısı üzerinden hareket edersek 20 yıl sonra Türkiye’de toplam 11.3 Milyon Suriyeli olacak. Eğer kayıtsız Suriyeliler de Türkiye’de kalırsa Türkiye’deki Suriyeli sayısı 15.3 Milyona yükselecek.


AYINTAB: gaziantep’teki rakamlar nasıl?


Ümit Özdağ: Gaziantep’e gelince.. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 30 Ocak 2020’de Gaziantep’teki Suriyeli sığınmacı sayısı 452.850 olarak açıklamış. Sadece kayıtlı olan Resmi rakamları esas alırsak kayıtlı sığınmacı sayısının 2040 yılında Gaziantep’te 1.308.452 Suriyeli olacak. Ancak hatırlayın mevcut İstanbul valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep valisi iken 2012-2017 yılları arasında Gaziantep’te 53 bin Suriyeli bebeğin doğduğunu ve Gaziantep’te 150 bin kayıtsız sığınmacı olduğunu açıklamıştı. Günümüz itibariyle Gaziantep’te kayıtlı ve kayıtsız toplam sığınmacı sayısı 653 bin civarındadır. 2040 yılında Gaziantep’te Suriyeli sayısı 1.884.558’e çıkacaktır.


AYINTAB: Ümit Hocam, eğer böyle bir nüfus artışı olursa ve nüfus kompozisyonu dediğiniz gibi gelişirse Gaziantep ne olur?


Ümit Özdağ: Bugün Gaziantep nüfusu 2 milyon 69 bin. 2040 yılında Gaziantep’te Türk nüfusu 3 milyon 69 bin olacak. Çünkü Türklerin doğum oranları 2.1. Suriyeliler ise 5.3. Suriyeliler çok daha hızlı arttığı için 20 sene sonra Gaziantep nüfusunun yüzde 37.8’i Suriye kökenli olacak. Benim yaptığım hesaplamalar devlet rakamları üzerinden hesaplamalar. AK Parti Suriyeli sığınmacıları Türkiye’de tutma konusunda ısrar ederse ki öyle görünüyor, Gaziantep sessiz ve örtülü bir istila ile Türk şehri olmaktan çıkacaktır. Emperyalizmin en sevdiği enstrümanlardan birisi demografik yapıyı değiştirmek ve kendi istekleri doğrultusunda farklı etnik gruplar üzerinden bölgede hakimiyet kurmak veya ülkeyi iç savaşa sürükleyerek parçalamaktır. Türkiye’ye yönelik bir stratejik göç mühendisliği yapılıyor.


AYINTAB: Hocam, bu çerçeveden bakınca durum çok tehlikeli görünüyor….


Ümit Özdağ. Evet çok tehlikeli. Yanlış siyasette ısrar edersek çok büyük bedeller öderiz. Bakın, bence Gaziantep konusunda en sağlıklı tespiti yapanlardan birisi eski Halep belediye başkanı Maan Chibli. Chibli, 2012 sonunda ülkesini terk ederek Gaziantep’e yerleşmişti. Dostu olan Gaziantep Büyükşehir Belediye başkanı Asım Güzelbey kendisine Gaziantep Belediyesinde danışmanlık vermişti. Bir süre Gaziantep’te kalan Chibli, Gaziantep’e geldikten 1,5 sene sonra “Gaziantep bozuluyor, Halep’e benziyor, burası artık güvenli değil” diyerek şehrimizden ayrılmıştır. Türkiye’yi yöneten aklın bu tespit üzerinde düşünmesi gerekir. Bu çok önemli bir uyarıdır. Oysa bunu gündeme taşıyan gazeteci “halkı kin ve nefret duyguları ile kışkırtmak” suçlaması ile Terörle Mücadele şubesinde sorguya çağırılmıştır. Evet, durum kötü ve gelecek büyük tehlikeler içeriyor. Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri hem Suriye’de Kürdistan kurulmasını hem Türkiye’nin iç çatışmaya sürüklenmesini engelleyecektir.


Ayıntab: Suriyeli sığınmacılar meselesinin başka boyutları da var değil mi?


Ümit Özdağ: Olmaz olur mu? Sorun sadece demografik yapı da değil. Sığınmacılar beraberinde birçok sorunu da yaşadıkları şehre, Gaziantep’e taşımaktadır. Bu sorunların başında eğitim, sağlık, ekonomi ve güvenlik gelmektedir.


Ayıntab: Peki, sağlık hakkında neler söylemek istersiniz?


Ümit Özdağ: Büyük bir sorun da sağlık sisteminde yaşanıyor. Dediğim gibi, bu kadar büyük bir nüfusu herhangi bir ülkenin tek başına üstlenmesi bile zorken Gaziantep 650 bin kişilik sığınmacıyı taşımaya çalışıyor.
Daha çok Suriyeli sığınmacıları tehdit eden, sağlık sisteminde en büyük sorunlardan birisi merdiven altı klinikler. Bu kliniklerde gerçekleştirilen kürtajlar ve operasyonlar insan sağlığını tehlikeye atıyor. Diğer bir sorun da diploması olmayan hekimlerin göçmen sağlığı merkezlerinde halk sağlığı uzmanı olarak çalışması.
Genel olarak halk sağlığını tehdit eden en büyük sorun ise, sığınmacılarla birlikte ülkemize taşınan bulaşıcı hastalıklar. Türk sağlık sistemi tarafından aşı takvimi sayesinde ülkemizden silinen çiçek ve çocuk felci gibi bulaşıcı hastalıklar tekrar gün yüzüne çıktı. Ciddi bir kızamık salgını yaşandı; ama bunlar çok fazla dile getirilemiyor. Kolera salgını yaşanıyor, hekimler akut bağırsak enfeksiyonu olarak teşhis koymak zorunda kalıyorlar.


Ayıntab:Biraz da ekonomiden bahsetmek istiyorum. Suriyeli sığınmacılardan memnun olan sanayicilerin de olduğu biliniyor. Sizce Suriyeliler ekonomimiz üzerinde yük oluşturuyor mu?


Ümit Özdağ:Suriyeli sığınmacılar geldikleri ilk yıllarda Türk işçilerin yarı parasına çalışıyorlardı. Bunda kayıt dışı istihdam edilmelerinin de payı vardı. Ancak bu devletin vergi gelir kaleminin azalmasına sebep olan bir etmendi. Suriyeli sığınmacılar artık Türk işçilerle aynı paraya çalışmak istiyorlar. Bu durumdan artık sanayiciler de memnun değil. Ayrıca 2012-2019 yılları arasında Gaziantep’te toplam kapanan şirket sayısı 3929.
Gaziantep’te sığınmacılar nedeniyle büyük bir işsizlik sorunu da ortaya çıkmıştır. 2010 yılında Adıyaman, Kilis ve Gaziantep’te işsiz sayısı 55 bin dolayında iken, 2019 yılında 112 bin seviyesine çıkmıştır. Suriyeli çalıştıranlara devletin teşvik vermesi sebebiyle Suriyeliler daha çok tercih edilmekte bu durum da Gaziantep’te Türkler arasında işsizliği artırmaktadır.
Ekonomik sorunlardan bir tanesi de konut fiyatlarındaki artış. Suriyelilerin gelmesiyle birlikte artan konut ihtiyacına paralel olarak Gaziantep’te kira fiyatları %111 artış göstermiştir. Suriyelilerin yükünü yine Gaziantep halkı ödemek zorunda kalmıştır.


AYINTAB: Suriyeli Sığınmacılar için Türkiye ne kadar para harcadı. Hükümet 40 milyar Doları aştı diyor? Ne kadar aştı?


Ümit Özdağ: Çok aştı. Suriye macerasının ve Suriyeliler için yapılan harcamaların bedeli 80 milyar Doları buldu. Nakit harcaman para 58 milyar Dolar. Bunun takriben 7 milyar doları AB ve BM kaynakları. Türk halkının cebinden çıkan tespit edilebilen para 51 milyar Dolar. Ancak, buna Suriyelilerin kaçak işçi olarak çalışmasının ortaya çıkardığı vergi zararı dahil değil.

Son olarak, hükümetin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini düşünüyorsunuz?
Ümit Özdağ:Bir Gaziantepli olarak, son neferine kadar memleketi uğruna savaşan bir memleketin evladı olarak herkesin kendi vatanında mutlu olacağına inanıyorum. Biz İYİ Parti olarak Suriyelilerin kendi vatanlarına dönmesi için elimizden geleni yapacağız. İYİ Parti Genel Başkanı sayın Meral Akşener Suriyelilerin ülkelerine dönüşü için partimizin eylem planını açıkladı. İYİ Parti Suriyelilerin geri dönmesi için planı ve iradesi olan tek partidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
Ayintab Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ