?>

Gastronominin temelleri bu müzede yatıyor

Gastronomi kenti Gaziantep'te geçmişten günümüze kadar uzanan yemek kültürü, Türkiye'deki ilk mutfak müzesi olma özelliği taşıyan Emine Göğüş Mutfak Müzesinde yaşatılıyor.

Kültür & Sanat - 4 yıl önce

Gaziantep'te Göğüş Konağı olarak bilinen eski bir Antep Evinde yapılan ve 2008 yılında faaliyete geçen Emine Göğüş Mutfak Müzesi Unesco Geliştirici Şehirler Ağı (UCCN) tarafından Türkiye'nin ilk gastronomi şehri olarak belirlenen Gaziantep'in yemek tarihini ziyaretçilerine aktarıyor. Türkiye'nin ilk mutfak müzesi olma özelliği taşıyan müzede Gaziantep'te eski mutfak ürünleri sergilenirken, müzede şehrin geleneksel mutfak kültürü anlatılıp, şehrin önde gelen yemeklerinin yapılışı bir televizyon vasıtasıyla ziyaretçilere gösteriliyor. Gaziantep'teki tarihi kültür yolu üzerinde bulunan Mutfak Müzesi, özellikle hafta sonları ve tatil dönemlerinde yerli, yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. İçerisinde eski ocak sistemin canlandırıldığı, yemek yapan bal mumu heykellerin bulunduğu müzede, eski büyük yemek kazanları, bakır sahanlar ile eski kiler odası da dikkat çekiyor.

“Ortalama 500-600 kişi müzemizi ziyaret ediyor”

Gaziantep'e gelen herkesin mutlaka Emine Göğüş Mutfak Müzesini gezmesini tavsiye eden Müze Sorumlusu Ahmet Taşdemir, ortalama günlük 500 ila 600 kişi arasında ziyaretçi ağırladıklarını ifade ederek, "Burası müze olmadan önce tarihi bir konaktı. Konağın sahibi de Türkiye'nin ilk Turizm Bakanı olan Ali İhsan Göğüş'tü. Bakanımız bu evde doğmuş, büyümüş ve annesi Emine Göğüş'ün isminin yaşatılması için konağı, Gaziantep Büyükşehir Belediyemize hibe etmiştir. Belediyemizde Gaziantep'imizin mutfak kültürünü tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla konağı Mutfak Müzesi haline getirmiştir. Mutfak Müzesi Türkiye'de ilk olarak sadece Gaziantep'te açılmıştır. Dünya'da şehir adıyla anılan tek mutfak Gaziantep Mutfağıdır. Son normalleşme döneminin ardından Ağustos ve Eylül aylarında eskisi kadar çok ziyaretçi sayısına ulaşamasak da bir nevi eski rakamlara ulaşmaya başladık. Yerli-yabancı turistlerimiz müzemizi ziyaret etmeye başladılar. Özellikle Cumartesi-Pazar günlerinde daha yoğun bir ilgi var. Ortalama günlük 500 ila 600 kişi arasında ziyaretçimiz müzemizi ziyaret ediyor. Eski günlere yavaş yavaş dönmeye çalışacağız. Eğer mutfak müzesini görmek isteyen görmedik diyen varsa muhakkak Gaziantep'e gelip Emine Göğüş Mutfak Müzesini ziyaret etmeye bekliyoruz. Çünkü, müzemizi gezdikleri zaman Gaziantep'te ne yiyeceklerine karar verebilirler ya da her yemeğin hikayesini öğrenebilecekler” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bu ne cesaret!

2021-09-09 21:44 - Gündem

Gaziantep Şehir Hastanesi için yeni gelişme

2021-09-15 19:29 - Gündem

Özkaya Ailesi'nin yaptırdığı Gürteks Gülsen Özkaya Taziye Evi açıldı

2021-09-11 10:48 - Gündem

Başkan Şahin ve Milletvekili Koçer’den Araban çıkarması

2021-09-16 11:54 - Gündem

"Aşı olmayanların ölüm riski 11 kat yüksek"

2021-09-11 18:46 - Sağlık

Ön talep toplanmaya başlandı

2021-09-15 08:05 - Gündem

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin son 24 saatlik koronavirüs tablosunu açıkladı

2021-09-11 17:20 - Sağlık

Gaziantep'te günün defin listesi

2021-09-10 15:53 - Gündem

Tahmazoğlu'ndan 'ihtiyaç kumbarası' çağrısı

2021-09-14 16:40 - Gündem

“4. doz büyük ihtimalle ihtiyaç olacak gibi gözüküyor”

2021-09-10 08:10 - Sağlık

İlgili Haberler

Gaziantep’te sanatseverleri buluşturan sergi!

15:42 - Kültür & Sanat

SANKO HOLDİNG'TEN ÖZEL SERGİ

16:14 - Kültür & Sanat

GAZİANTEP’İN EN GÜZEL TARIM VE KENT FOTOĞRAFLARI ARANIYOR

15:50 - Kültür & Sanat

GAZİANTEP’TE SANAT RÜZGARI

16:13 - Kültür & Sanat

ACI VE TATLI'NIN yolculuğu

17:41 - Kültür & Sanat

Günün Manşetleri

KÜRDÜLÜ'DEN ZEHİR ZEMBEREK AÇIKLAMA...

18:17 - Gündem

CANINIZ SAĞ OLSUN: 1-2

15:39 - Spor

BAŞKAN TAHMAZOĞLU “MUTLU AİLE HUZURLU TOPLUM”

13:02 - Gündem

Bakan Yerlikaya’dan sürücü affı açıklaması

11:52 - Gündem

Yeşil Dönüşüm Gaziantep’te Masaya Yatırıldı

11:24 - Gündem