KAPASİTE SAYININ ÇOK ALTINDA
Gaziantep 3 üniversitesi 60 bine yaklaşan öğrenci sayısı ile bölgesinin akademik açıdan en yoğun kenti durumunda. Ancak aynı tablo, öğrencilerin barınma sorunu için geçerli değil. Yurt kapasitesinin öğrenci sayısının çok altında olduğu Gaziantep’in daha yoğun tercih edilmesi için bu sorunun acilen çözülmesi gerekiyor.
KYK’YA BAĞLI 4 YURT VAR
Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre kentimizde; Gaziantep Merkez ile Nizip, Oğuzeli ve Yavuzeli ilçelerinde 4 adet kız-erkek öğrenci yurdu bulunuyor. Ancak bu yurtlar öğrenci sayısı ile kıyaslandığında son derece yetersiz kalıyor. Bazı yurtların kiralama yolu ile hizmet vermesi de uzun süredir pahalılık, kampüse ulaşım, yemeklerin kalitesi gibi aşılamayan sıkıntılara neden oluyor.
TARİKAT YURTLARI TERCİH EDİLMİYOR
Devlet yurtları dışında faaliyet gösteren özel yurtların tarikat ve cemaatle alakalı olması nedeniyle veliler özellikle 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası buraları tercih etmiyorlar. Gaziantep’te sayı kapasitenin kat kat üzerinde olunca devreye kiralık öğrenci evleri ve rezidanslar giriyor.
STÜDYO DAİRELER GÜVENSİZ KİRLAR FAHİŞ
Stüdyo daireler ve rezidansların farklı amaçlarla kullanılması, valilik başta olmak üzere güvenlik güçlerinin sıkı denetimine rağmen bu kötü imajını değiştiremediği için özellikle kız öğrenciler tarafından güvenilir bulunmuyor. Suriyelilerin ülkelerindeki iç savaştan sonra yoğun biçimde göç ettiği Gaziantep’te barınma sorunu ilk sıraya otururken buna bağlı olarak kiraların anormal yükselmesi de öğrencilerin cebini yakıyor. Özellikle kampuse yakın yerlerdeki evlerin sahipleri, fahiş kiralarla öğrenciler yoluncak kaz gibi görüyorlar.