
Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında öğretmenlere horon, zeybek, halay, bar ve seymen oyunları öğretiliyor.
Eğitim alan yaklaşık 500 öğretmen, öğrendiklerini kendi okullarında öğrencilerine aktararak halk oyunlarının yaşatılmasına katkı sağlıyor.
Türkiye’nin en büyük halk oyunları topluluklarından biri olma yolunda ilerleyen bu proje, her yıl uluslararası festivallerde Türkiye’yi temsil ederek kültürel mirasın dünyaya tanıtılmasına katkı sağlıyor.
“Öğretmenler Kültürel Mirası Yaşatmaya Öncülük Ediyor”
Proje koordinatörü Göktuğ Akdoğan, yaptığı açıklamada, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle eğitimin her aşamasına yayılmayı amaçladıklarını belirtti. Akdoğan, 'Öğretmenlerimiz Gaziantep’e geldiklerinde hem sosyalleşebilecekleri hem de kültürümüzün en önemli yapı taşlarından biri olan halk oyunlarımızı gelecek nesillere aktarabilecekleri bir proje tasarladık. Bu proje sayesinde öğretmenlerimize bir yıl boyunca farklı yörelerin oyunlarını öğretiyoruz.' dedi."
"Akdoğan, verilen eğitimlerle unutulmaya yüz tutmuş halk oyunlarını öğretmenler aracılığıyla çocuklara aktarmayı hedeflediklerini belirterek, 'Bu kapsamda eğitime katılan öğretmenlerimiz önemli bir misyon üstleniyor. Onlar sayesinde binlerce öğrencimize halk oyunlarını öğretiyoruz. Eğitim alan öğretmenler, yıl sonunda yaklaşık 250 kişinin sahneye çıktığı coşkulu bir gösteriyle halk oyunlarımızı sergiliyor.' ifadelerini kullandı."
“Öğretmenlerden Büyük İlgi”
Projeye katılan öğretmenler, halk oyunlarının hem sosyalleşme aracı hem de kültürel mirasın bir parçası olduğunu belirterek, bu sürecin kendileri için büyük bir kazanım olduğunu ifade etti.
Gaziantep’te görev yapan Okul Öncesi Öğretmeni Fadime Akar, projeye dahil olma sürecini şu sözlerle anlattı: “Gaziantep’e ilk atandığımda bir öğretmen arkadaşım ‘Öğreten Adımlar’ projesini tavsiye etti. Hem sosyalleşmek hem de kendi kültürümüzden olan halk oyunlarını öğrenmek için projeye dahil oldum. Burada yeni arkadaşlar edinme fırsatı bulurken, yöremize ait oyunları ve kültürümüzü de tanıma şansı yakaladım.”
Projeye katılan İlköğretim Matematik Öğretmeni Hatice Tektaş, halk oyunları eğitiminin kapsamının genişliğine dikkat çekerek, “İlk geldiğimde karşılaştığım kalabalık beni şaşırttı. Burada altı farklı yörenin halk oyunlarının eğitimini alıyoruz ve yıl sonunda bu oyunları sahneleyeceğiz. Bunun heyecanını yaşıyorum.” diye konuştu.
Fen Bilgisi Öğretmeni Zümrüt Altundağ ise İzmir’den Gaziantep’e atandığını belirterek, öğrendiklerini öğrencilerine aktarma konusunda heyecan duyduğunu ifade etti. Altundağ, “Projeye katıldığımda inanılmaz bir atmosferle karşılaştım. Her derse büyük bir keyifle geliyorum. Antep yöresinden zeybeğe, halaydan Bingöl ve Diyarbakır yörelerinin oyunlarına kadar çok farklı danslarla tanışma fırsatım oldu. En büyük hedefim, öğrendiklerimi öğrencilerime aktararak onların da bu kültürel mirasın bir parçası olmasını sağlamak.” dedi.
Gaziantep’te başlayan bu hareketin ilerleyen yıllarda daha geniş kitlelere ulaşması hedeflenirken, projeye katılan öğretmenler aracılığıyla halk oyunları daha fazla öğrenciye ulaştırılarak gelecek nesillere aktarılmaya devam edecek.