USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

SON DAKİKA: Başkan Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Reisi ticarette yeni hedefi açıkladı! Enerji krizi sürerken çok kritik anlaşma

SON DAKİKA: Başkan Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Reisi ticarette yeni hedefi açıkladı! Enerji krizi sürerken çok kritik anlaşma
19-07-2022 16:16

SON DAKİKA: Başkan Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Reisi ticarette yeni hedefi açıkladı! Enerji krizi sürerken çok kritik anlaşma

Son dakika haberine göre; Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İran'da resmi törenle karşılandıktan sonra İran Cumhurbaşkanı Reisi ve İran Dini Lideri Hamaney ile görüştü. Dar kapsamlı ve heyetler arası görüşmeler sonrası birçok kritik anlaşma imzalandı. Erdoğan ve Reisi basın toplantısında dünyaya önemli mesajlar verdi. Avrupa'da enerji krizi sürerken Türkiye elini rahatlatacak bir adım daha attı. Erdoğan ve Reisi'nin ticaret vurgusunun yanı sıra terör konusundaki vurgusu da dikkat çeken konu başlıkları arasında yer aldı. İki lider de terör örgütleri arasında bir ayrım olmaması gerektiğini vurguladı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, yeni ticaret hedefini 30 milyar dolar olarak açıklarken, mevcut ticaretin 7.5 milyar dolar olduğunu ifade etti. Başkan Erdoğan, terör örgütleri ile mücadeleye dikkat çekerken, İran'ın bu konudaki dayanışmasının önem arz ettiğini vurguladı. İbrahim Reisi ise, Erdoğan'ın ziyaretinin bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

HEDEF: 30 MİLYAR DOLAR TİCARET

Başkan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Az önce değerli kardeşimle dar kapsamlı, sonra da heyetler arası görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İstişare Toplantımızı böylece bitirmiş olduk. İstişarelerimizin ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağını düşünüyorum. İran'ın komşuları ile ilişkilerini geliştirme vizyonunu çok değerli buluyorum. Siyasi, askeri, ekonomik, ticari konularda etraflıca görüşmelerimizi gerek bizler, gerek bakan arkadaşlarımız ifade etme şansı bulduk. Tabi bizim 30 milyar dolarlık bir ticari hedefe ulaşma hedefimiz var. Maalesef kovid olayı nedeniyle ciddi manada bir gerileme ile karşı karşıya kaldık. Şuan itibarıyla 7.5 milyar doları yakaladık. Ben inanıyorum ki iki ülkenin kararlı duruşu ile 30 milyar dolara ulaşacağız. Savunma sanayiinde atacağımız adımlarla bunu sağlamamız mümkün.

 

TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU

Gerek petrol gerek doğal gaz adımlarında atılacak adımlarla da bu hızlanabilir. Türkiye olarak savunma sanayiinde son yıllarda ciddi bir sıçramamız mümkün. Bu konudaki dayanışmamızı çok ama çok önemsiyorum. Sayın Cumhurbaşkanının da ifade ettiği gibi terör ile mücadelemiz büyük bir önem arz ediyor. PJAK, PKK, YPG, PYD terör örgütleri her iki ülkenin de ciddi anlamda başının belasıdır. Biz bunları artık NATO sözleşmesinin içerisine de soktuk. Bugün burada Yüksek Düzeyli İstişari Toplantımızın yanı sıra bir diğer önemli toplantıyı daha gerçekleştiriyoruz. O da Astana 3'lüsü olarak liderler olarak bir araya geliyoruz. Gerek Putin gerek şahsım gerek ise Reisi gelişmelerin son halini masaya yatırmış olacağız.

Bakan arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum. Aralarındaki mutabakatı, dayanışmayı devam ettirmelerini özellikle kendilerinden rica ediyorum.

"BU ZİYARET DÖNÜM NOKTASI"

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin açıklamaları şöyle:

Bu ziyaret şüphesiz ki dönüm noktası olacaktır. Toplantılarımızda iki ülkenin ekonomik ve ticari konular başta olmak üzere ikili ilişkileri geliştirme konusunda irademizi ortaya koyduk. İki ülkenin potansiyeline göre ticaret hacmi çok düşük. İki ülkenin de iradesi ile 30 milyar dolar hedef belirledik. Bu da mevcut ticaretin 3 katına çıkacağı anlamına gelmektedir.

"DOĞAL GAZ ANLAŞMASI UZATILACAK"

İki ülkede bilgi ve teknoloji şirketlerinin kurulması müzakere konularımızdan biriydi.

İki ülke arasında doğal gaz ihracatı konusunda bulunan 25 yıllık anlaşmanın uzatılması konuşuldu. Doğal gaz anlaşmasının süresi uzatılacak. Bugünkü toplantılarımızda yatırımların geliştirilmesi konusu da ele alındı.

İki ülkede aktif olarak çalışan şirketlerin faaliyetlerinin artması ve artırılması, yatırım konularının geliştirilmesine vesile olacaktır.

İRAN CUMHURBAŞKANINDAN DA TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU

Sınır güvenliği konusu ele alındı, bu en önemli konulardan biriydi. Terörizm ile, uyuşturucu ve organize suçlarla mücadele konuları iki ülke tarafından da görüşüldü, vurgulandı.

Teröristlerin ve terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir. Hangi örgüt halkarlımızı tehlikeye atıyor ise bunlar teröristtir, bunlarla mücadele etmek gerekir.

Her iki taraf da Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını vurgulamışlardır. İki ülke arasındaki iyi ilişkiler bölgesel anlaşmalar ile sonuçlandırılabilir. Bölgenin uluslararası güvenliğinin artmasına iyi ilişkiler vesile olacaktır. Bugün bunları konuştuk.

 

İRAN İLE 8 ANLAŞMA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi huzurunda iki ülke arasında 8 anlaşma imzalandı.

Sadabad Sarayı'nda düzenlenen Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin 7'nci Toplantısının ardından anlaşmaların imza törenine geçildi.

Bu kapsamda, "Türkiye ile İran Arasında Kapsamlı Uzun Vadeli İşbirliği Anlaşması", "Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile İran Dışişleri Bakanlığı Arasında Diplomatik Arşiv Alanında İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasındaki Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına İlişkin İdari Anlaşma", "Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Spor ve Gençlik Bakanlığı arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Eylem Planı", "Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile İran Küçük Sanayi ve Endüstri Parkları Kurumu (ISIPO) arasında 7 Nisan 2015'te imzalanan Mutabakat Zaptının tamamlayıcısı hükmünde Eylem Planı", "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ile İran İslam Cumhuriyeti Standartlar ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü Ulusal Metroloji Merkezi Arasında Mutabakat Zaptı", "İran İslam Cumhuriyeti Yayın Kurumu (IRIB) ile TRT Arasında İşbirliği Protokolü" ve "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve İran Yatırım, Ekonomik ve Teknik Destek Kurumu Arasında Yatırım Tanıtım Faaliyetlerinde İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı" imza altına alındı.

Anlaşmalar, Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, İran tarafından ise İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Çalışma Bakanı Vekili Muhammed Hadi Zahidivafa, Spor ve Gençlik Bakanı Sayyid Hamid Reza Sajjadi, Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Reza Fatemi Amin, Milli Standartlar Kurumu Başkanı Mahdi Eslampanah, İran Yayın Kurumu Başkanı Peyman Jebeli ve İran Yatırım, Ekonomik ve Teknik Destek Kurumu Başkanı Ali Fekri tarafından imzalandı.

 
 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
Ayintab Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ